Ομόφωνα αποδεκτή έκανε την Πέμπτη το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων – μία ημέρα μετά την αντίστοιχη γνωμοδότηση του ΚΑΣ – την αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ κατά της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
Δείτε: Ομόφωνα υπέρ της εισήγησης των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΠΟΑ για το Ελληνικό από το ΚΑΣ
Το ίδιο μονοπάτι που βάδισε το ΚΑΣ χθες (Τετάρτη) σχετικά με το θέμα του Ελληνικού, ακολούθησε σήμερα (Πέμπτη) το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) καθώς έκανε ομόφωνα αποδεκτή την αίτηση θεραπείας των ΤΑΙΠΕΔ και Ελληνικό ΑΕ κατά της υπουργικής απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εφαρμογή του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά», Περιφέρειας Αττικής».
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν το απόγευμα της Πέμπτης, όταν το ΚΣΝΜ συνεδρίασε σχετικά με τα κτήρια που βρίσκονται εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και των περιορισμών που υφίστανται για την υλοποίηση της επένδυσης, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως «νεώτερα μνημεία», το Συμβούλιο αποφάσισε πως οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και τις περιοχές προστασίας τους, θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Για τη ακρίβεια, θα κατατίθενται οι μελέτες για κάθε επέμβαση στα χαρακτηρισμένα «νεώτερα μνημεία» και θα ορίζονται οι περιοχές προστασίας τους.
Συγκεκριμένα, έγινε αποδεκτή η δημιουργία χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του κτηρίου «ΣΑΑΡΙΝΕΡ». Το πρόβλημα λύθηκε, δεδομένου ότι ο χώρος είναι υπόγειος.
Το εν λόγω κτήριο έχει χαρακτηριστεί «νεώτερο μνημείο» εντός Μητροπολιτικού πόλου που πήρε το όνομα «ΣΑΑΡΙΝΕΡ», από τον Φλαμανδό αρχιτέκτονα, ο οποίος είχε συμβάλλει στη διαμόρφωσή του τη δεκαετία του ’60.
Επίσης, στα νεώτερα μνημεία συγκαταλέγονται τα τρία υπόστεγα της Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και το υπόστεγο «ΠΑΓΟΔΑ», το οποίο μάλιστα βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, προβλέπεται να διατηρηθεί κα ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, ο οποίος θα συνδεθεί με το κτήριο «ΣΑΑΡΙΝΕΡ». Συνολικά, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει την επίβλεψη 750 στρεμμάτων του Μητροπολιτικού πόλου.
Τόσο η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), όσο και αυτή του ΚΣΝΜ προσαρμόζονται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ώστε όλο το πλαίσιο της επένδυσης να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ιδιώτη επενδυτή.
Μενδώνη: «Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης»
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη, έπειτα από την ολοκλήρωση της συζήτησης για το Ελληνικό στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δήλωσε:
«Η χθεσινή ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η σημερινή, επίσης ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα εκκρεμή ζητήματα της επένδυσης του Ελληνικού θα λάβουν αύριο τη μορφή εκτελεστής πράξης, με την υπογραφή της συνεπαγόμενης Υπουργικής Απόφασης, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα, την 7η Ιουλίου 2019, γύρισε σελίδα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην κανονικότητα.
Η παρουσία και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών, αρχαίων και νεότερων, που βρίσκονται εντός του χώρου του Ελληνικού προσδίδουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην εμβληματική επένδυση. Συγχρόνως, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα, εξασφαλίζονται οι πόροι για την συντήρηση, ανάδειξη και προβολή αυτού του μνημειακού πλούτου, που αποδίδεται στους πολίτες.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και τα μέλη των δύο κορυφαίων γνωμοδοτικών οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού -με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό τους ρόλο- έδωσαν καθαρές λύσεις και διέξοδο, προκειμένου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθορίσουν τον χρόνο έναρξης υλοποίησης ενός αναπτυξιακού έργου με καθοριστικό ρόλο για την περαιτέρω οικονομική πορεία της χώρας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ταυτόχρονα ενισχύει τον αναπτυξιακό του ρόλο προς όφελος της χώρας και των πολιτών».
left.gr